Przepis na dobry “majonez”

Przepis na dobry majonez. Potrzebne będą żółtko, olej i mocne kręcenie. Można też dodać odrobinę cytryny. Moja teściowa potrafi kręcić majonez i mówię to całkiem serio. Palce lizać. Wyobrażasz sobie sałatkę warzywną bez majonezu? Ja nie, dlatego też bardzo lubię:Jajka w majonezie. Śledzie w majonezie. Falafele w majonezie z odrobiną czosnku.
Chyba tylko nie próbowałem bananów w majonezie.  :-)Przepis na dobry foto majonez. Potrzebne będą, żółtko zwane w innym miejscu czerwoną kulką, trochę oleju w głowie  i mocne kreatywne kręcenie. Wyobrażasz sobie Sielankowo Karola bez majonezu? Ja nie,  dlatego też osobiście bardzo lubię:

Góry w majonezie.


Jeziora w majonezie.

Drzewa w majonezie.

Wydmy w majonezie.

Drogi w majonezie.

Żurawie w majonezie – o dziwo dobrze smakują.

Sarna w majonezie

“Coś” w majonezie

Nie próbowałem jeszcze mrówek w majonezie. :-)

Łukasz na swojej stronie pisze: ” Nieodłącznym elementem krajobrazu jest wówczas dodatkowo mgła, która nawet zwykły, niczym nie wyróżniający się teren potrafi przekształcić w bajkowe i nasycone magią miejsce.” Zgadzam się z Tobą w pełni Łukaszu.  Zapraszam do galerii “Poranki Łukasza”.

A teraz trochę historii. To było tak dawno, że Ci którzy zaczęli fotografować w erze cyfry, nie pamiętają tych odległych czasów. Dlaczego? Królował wtedy analog i kultowa Velvia. Miałem przyjemność gościć na Festiwalu “Mikro- Sfera” organizowanego w Białowieży. Odbył się tam konkurs pokazów zdjęć. Zobaczyłem pokaz Ukasza , czapka z głowy. Piękna przyrodnicza diaporama. Świetnie dobrana muzyka. Zdjęcia to było “majonezowe cudo”. Przepiękna gra świateł. I te niesamowite przejścia tonalne Velvii. Ukaszu, minęło już tyle czasu, nastała era cyfry, a ja wciąż pamiętam niektóre ujęcia w Twoim pokazie. Szacunek. Chciałbym kiedyś zobaczyć go jeszcze raz.

Osobiście bardzo lubię majonezy, ale z majonezem trzeba też uważać. Podobno tuczy. :-)

Padające przez “majonez” światło szczególnie te wschodzącego słońca potrafi tak omamić fotografa, że trzeba się nieźle natrudzić by wykrzesać coś oryginalnego. Jest wielu fotografów którzy opanowali do perfekcji produkcję majonezów. Czy jest więc jakiś przepis na dobry foto-przyrodniczy majonez?

Poddałem analizie kilka swoich zdjęć. Oto moje spostrzeżenia.
Jeśli chciałbyś wyprodukować świetnie wyglądający, a zarazem nieźle smakujący foto-przyrodniczy majonez, weź pod uwagę kilka tych sugestii, ale proszę nie traktuj ich jako wyrocznie.

1) Majonezy dobrze wychodzą jeśli przez przypadek znalazłeś się na jakimś wzniesieniu i tam zaczynasz zabawę w kręcenie. W górach nie ma problemu. Gorzej jest na nizinach, ale i tu można sobie poradzić. Wybieraj miejsca, które generują mgłę, np.torfowiska, podmokłe łąki, starorzecza, jeziora itd. Uważaj jednak na stawy, łatwo nabawić się reumatyzmu.

Zobacz jak Karol wykorzystuje takie miejsca.

Warta w majonezie.

Wierzby w majonezie.

2) Spróbuj fotografować pod światło, pamiętając o wprowadzeniu korekcji w aparacie. (Osobiście daje +1V) Może ustaw się tak, by światło nie padało bezpośrednio w obiektyw. Schowaj się za jakimś drzewem. Oj, dzieje się wtedy, dzieje.

3) Mgła pięknie rozprasza światło. Znajdź dobry motyw główny i wykorzystaj to światło. Polecam stronę Taidy, koniecznie zobacz “Portrety ciszy”

I ostatnia rada najważniejsza ;-)

4)  Zapomnij o sugestiach od 1-3 i daj się ponieść fantazji.
Zapamiętaj. Daj się ponieść fantazji.
Przypomniała mi się taka oto piosenka jeszcze z ery analoga i B&W. :-)

“Bo fantazja , fantazja , bo fantazja jest od tego, aby bawić się, aby bawić się, aby bawić się na całego.”

Bawiliśmy się w szkole na kółkach fotograficznych powiększalnikiem. Wywoływaliśmy i utrwalaliśmy prawdziwą fotografię, mieliśmy ją w rękach, świeżutką jeszcze mokrą i “pachnącą”. To była zabawa. Pamiętasz?

Bawmy się na całego. Niech powstają majonezowe cuda.
Dajmy ponieść się fantazji.

W następnym odcinku opowiem o moich spotkaniach z żurawiną i żurawiami. :-) Bo tam gdzie żurawina są i żurawie.

About these ads

Odpowiedzi: 3 to “Przepis na dobry “majonez””

  1. gerczak Powiedział/a:

    Tekst piosenki odzwierciedla to co tak naprawdę robimy i można się tylko pod nim podpisać. Pozdrawiam z Sielankowa. :-) Dziś było kiepsko.

  2. Hello! Would you mind if I share your blog with my
    zynga group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Many thanks

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: